torstai 11. heinäkuuta 2019

Somerolainen tapa perustaa lantapatteri: naapurin ikkunan alle

Pari vuotta sitten ihmettelin pellolla paskakasaa, joka osoittautui tonttiini rajoituvien vuokrapeltojen viljelijän perustamaksi lantapatteriksi. Ei ollut ihan pieni kasa.
Ryhdyin tutkimaan mitä tällainen paskan pelloille kasaaminen oikein vaatii lupien kannalta, laki löytyy täältä https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20141250 .
Ainakin pitäisi olla 20 cm turvematto kasan alla suodattimena ja päällekin pitäisi jokin kate levittää. Ei muuten näkynyt tuon patterin päällä eikä alla, ehkä sen sijainti oli sopivasti yksityistien varressa, joten ei joudu ihan heti valvojien silmiin.

Tänä keväänä samainen maanviljelijä/karjankasvattaja aumasi paskakasansa ihan tonttini rajaan, alle 50 metrin päähän asuintalosta. Lähetin oitis Someron kunnan ympäristöihmiselle kyselyn kuinka lähelle on luvallista tuollainen kasa perustaa. Vastauksena sain, ettei kuulemma ole rajoitetta, muihin kuin vesistöön (100m) ja ojaan (5m). Just näin. Ympäristöihminen oli sitä mieltä, ettei nyt ihan noin lähelle olisi suotavaa paskakasaa perustaa, mutta totesi lohduttvasti vielä, että eiköhän se siitä keväällä levitetä pellolle. Ei levitetty, vaan paskaa ajettiin kasaan yhä enemmän ja sama ralli jatkuu.

Mikähän viranomainen se tuota kunnan ympäristöihmistä valvoo, mikäli hän laiminlyö valvontatehtävänsä?

Ei ole ihme, että paskalakeja säädetään, kun meno on tuollaista. En usko että kysenen maajussi on ainoa, joka paskansa tuolla tavalla aumaa ilman alusturvetta ja katetta, mutta aika harva sentään toisten ikkunan alle paskansa kehtaa ajaa.

Ei kommentteja: