maanantai 24. syyskuuta 2012

Paimentamista vol.168

Sonnimullikoita taas treffaamassa. Koiralla oli hyvä muistikuva edellisestä sonnitreffistä ja laitumelle suuri veto.
Paimennettavien kaverit olivat viereisellä laitumella, ojan takana, uteliaana kurkkimassa tapahtumia. Treeniryhmässä oli yksi, joka olisi mielummin ollut suuremman lauman mukana kuin koirien liikuteltavana. Kyseinen individualisti aiheutti meille hieman päänvaivaa ja lukuisia juoksuaskelia. Herra sarvipää hölkytteli useamman kerran suuremman lauman luokse ja jaanakin otti yhtä monta harppausta koiran kanssa päästäkseen elikon eteen. Meinasi usko loppua, mutta "katsomosta" tuli neuvo päästää koira suoraan sonnikaisen suuntaan. Noh, käskystä annoin koiralle liinasta löysiä, jotta paimennettava ymmärtäisi väistää. Bowwe olisi kyllä omaehtoisesti useamman kerran tehnyt höökieleen, mutta ohjaaja esti sen. Selkeästi nuokin paimennettavat huomaavat kenellä on usua tarpeeksi. Bowwea ei voi pästää laitumella irti, kun se ei tottele ehdottomasti pysähtymistä.
Tänään sain Bowwen laajemmalle kaarelle ja jopa löysällä liinalla. Ymmärtäisikö tuo koira itse, että isompien elikoiden kanssa etäisyys pitää olla suurempi? Joka tapauksessa todella hyvää sisäflankkitreeniä.

Tokaa varvia odotellessa edellinen koira sai mullikoihin enemmän liikettä ja kuulin ekaa kertaa Bowwen vinkuvan ylipäätään missään tilanteessa. Nyt se oli innoissaan kuin mikä. Oho, olisiko se jaagaus/saalis pompsahtanut pintaan. Aitaukseen mentiin siis tiukemmalla kurilla.
Bowwen on  vaikeampaa ymmärtää pysähtyminen liinassa, tulee yleensä minun luo jos pakote on yhtään kovempi... siksi pysähdyin itse ilman suurempaa nyppyä, tämä toimi Bolle paremmin.
Ajettiin mullikoita aidanvierustaa pitkin laitumen päähän. Mit. vit. katselin suu auki elikoiden kulkua laitumelta ulos. Päädyn aitauksen lanka oli poikki.. Anu kirmasi apuun avaten aitauksen lankaa mullikoisen kulkusuunnassa, jonne Bo kanssa ne ajoimme nätisti pitkin ojan piennarta. Saatiin sarvipäät taas aitaukseen ja paimennettavaksi.

Näistä treeneistä on selvästi ollut apua Bowwen ymmärrykseen laajemmille kaarille ja sisäflankeille.  Kiitos Anulle paimennettavien lainasta ja katsomon tarjoilusta!

Ei kommentteja: