maanantai 21. huhtikuuta 2014

Normipäivä

Pyhäpäivän kunniaksi aloitimme maanantain paimennukset jo puolilta päivin. Pellolla oli kesäisen kuuma, lämpöhalvausta uhmaten avolaitumella häärättiin. Onneksi luonto jarrutti menoa sopivasti, ettei kukaan kellistynyt. Lampaillakin oli kaffepaussi jokaisen koiran jälkeen.

Meitin laumasta Huru sai aloittaa. Hieman vaikean treenin tein Hurulle, olisi nyt ehketi hetken pitänyt antaa koiralle ja lampaille aikaa tajuta tilanne. Menin kyllä lähtöaitaukseen Hurun tueksi, mutta otin lamapaat suoraan portille ja ulos. Kaikki meni ihan hienosti: Huru kiersi lauman taakse ja istahti tasapainoon. Avasin portin ja lambit lähtivät valumaan ulos. Kutsuin samalla Hurua aja-käskyllä, sillä seuraamuksella, että neiti tuli portille ja minun luokse hieman liian rivakasti. Lauma jakaantui oikeastaan kolmeksi, muutama lambi laitumelle ja seuraavan ulosoton jälkeen suurinosa laumasta pellolla. Aitaukseen jäi vielä pari-kolme, jotka jätimme sinne suosiolla.

Lauma lähti rauhallisesti liikkumaan kohti toista laidunta, menimme yhdessä vasemman kautta lauman sivulle, josta koira ymmärsi jatkaa matkaansa ja lauma kääntyi. On se vaan huvittava hituri, joka pysähtyy omaehtoisesti hakukaaren päähän. Oikeastaan on ongelmaa saada se sieltä ajoon. ;-) Kiesus miten erilainen se onkaan kuin Bowwe. Doh, lyllerrettiin avolaitumella päämääränä pellolla oleva kujanne. Huru tuli useamman kerran lauman läpi/sivuitse luokseni, mutta onneksi omaan hartaaseen tyyliinsä eikä se sen vuoksi saanut laumaan pillastumaan ja minulle jäi aikaa kasata lauma koiran kanssa.

Ohessa evidenssiä  lähestymisestämme kujannetta Johanna Korpijaakon kuvaamana. Itse kujanne ei mennyt ihan kuin kuuluisi (sama ongelma kuin häkistä ulosotossa), mutta taaskaan eivät paimennettavat pillastuneet. ILOINEN!

Sanoisin, että etäisyys on aika optimaali ;-)

Takaisin aitaukseen tullessa Huru oikaisi Tuijan luo turvaan, vaikka koetin sitä ohjata stoppaamaan laumaa ennen portin avaamista. Ei mikään oppikirjasuoritus, mutta täytyy yrittää muistaa, miten vähän Hurua on tällä tasolla nyt koulutettu.

Bowwe keekoili vuorollaan ärsyttävästi, mutta yhden hyvän huomion kujanteessa tein: Bowwe on niin koulutettu toimimaan ohjaajan vasemmalla puolella, ettei kujanteesta tullut yhtään mitään, kun roikuin vasemmalla kädelläni kujanteessa kiinni. Selkeä treenin paikka.

Ei kommentteja: