maanantai 29. syyskuuta 2014

Avolaidun opettaa ja hikoiluttaa

Hurun kanssa jatkettiin siitä mihin lauantaina jäätiin eli pellon kiertoon. Hyvin hyvin liukkaat lampaat, joiden hallintaa Huru opetteli. Vielä ei ole tarpeeksi kilsoja mittarissa, jotta homma sujuisi suunnitelmieni mukaan. Täytyy vaan itse malttaa pitää treenit mahdollisimman monipuolisina ja esitellä tessulle uusia asioita tasaisin väliajoin. Ohjaajalle tuli kyllä hiksa!

Tänään treeni alkoi oikeastaan pönötystreenilä, josta jatkettiin poispäin ajona aidan vieruksia. Yhteistyökumppanit kiihdyttivät laitumen pitkällä suoralla ettemme ennättäneet niiden silmänurkkaan vasta kuin loppumetreillä. Pellon pääty meni hienosti, mutta pian villakerät päättivät ottaa spurtin kohti kavereitaan. Niin myö taas lyllerrettiin yhdessä lampsujen eteen kääntämään porukka. Välillä saimme oikein hyviä pätkiä kuljettua, mutta lopulta Hurunen teki oman päätelmänsä lauman kaikotessa sen mielestä liian kauas. Koetin kyllä astua liinan päälle estääkseni elikon kulun, en osunut. Huru teki kyllä valtavan nätin hakukaaren, mutta se jäi hieman vajaaksi ja lauma lähti taas kohti kavereitaan ja treeniaitauksia. Päätin kulkiessani, että Huru saa hakea ne, vaikka kuinka läheltä, periksi ei anneta. Tuija oli myös pellolla, jonka Huru ilokseen matkallaan bongasi. Olisi hypännyt Tuijan taskuun, jos olisi sopinut. Vielä kerran koira joutui kokoamaan lambit ja sen jälkeen eka kierros oli lusittu.

Toiselle kierrokselle olin suunnitellut koiralle malttitehtäviä ja väliintuloja portilla. Hurullahan on valtava kiire portille, kun osa laumasta on valunut portista ulos. Tällä kertaa se joutui odottamaan isomman lauman takana ja sai luvalla tulla väliin jakamaan/stoppaamaan lammasvirran. Väliitulo näytti olevan lempiliike, vaikka hämennystä aiheuttikin kahdessa vierekkäisessä aitauksessa olevat lampaat. Siirryimme yhdessä sortatun lauman luo ja häkitimme sen vielä pienempään aitaukseen. Voi murunen, miten hieno.
Siirsimme taas uuden satsin villakeriä toiseen aitaukseen ja nyt hämmennys vain kasvoi. Ei voinut Hurunen ymmärtää tätä kolmen lauman tilannetta, loikkasi aitauksesta ulos, kun lähetin sen vasemmalle kokoamaan lauman jälleen häkitykseen (=se pienempi, johon ekat jo häkitettiin). Merkillinen koira, kun ei ymmärrä tällaista mahdotonta höpöttelijää. Any keis saatiin lopuksi kaikki lampaat sinne mihin pitikin ja Hurulle hirveästi kehuja. Oikein hyvä treeni.

Ei kommentteja: