tiistai 11. lokakuuta 2011

Paimentamista vol.93

Eka kierros poispäin ajoa. Elikko oli varsin lennokkaalla tuulella aluksi ja ehti hyvin monta kertaa tehdä myös omiaan. Rauhoittui loppua kohden myös kuuntelemaan ja saimme muutamia hyviäkin pätkiä aikaiseksi. Aitauksesta koiraa ei meinannut saada ulos millään.

Toka kierros avolaitumella isomman lauman kanssa. Aatoksena oli antaa koiralle mahdollisuus ilman eri käskyä hakea lauma kauempaa. Kuljimme laumaan nähden sivusuunnassa niin, että koiralle tuli selkeä hakukaari oikealle. Sinnehän se lähtikin saatuaan luvan. Minä olin käskyineni taas myöhässä ja koira heti kaarella liian pitkälle. Käskytettyäni koiraa oikeisiin suuntiin ja pysähtymään lampaat tiivistyivät tiukkaan kasaan. En mennyt lähemmäksi laumaa, vaan liikuin samalla etäisyydellä laumaa ympäri kannustaen koiraa. Hetken ährättyään lambeilla Bowwe tajusi itsekin, että jotain tarttis tehdä, jotta elikot saisi liikuteltua luokseni. Bowwen tekniikalla lauma jakautui kahtia ja samalla varmaan koiran mielikin. Kuulin jopa raksutuksen, kun se pähkyröi, miten voisi jättää toisen lauman hakeakseen loput lambit.

Yritin saada koiran mukaani, jotta olisimme voineet treenata hakukaarta uudelleen, mutta eipä kuulo ollut kohdillaan. Lähdin juoksemaan laumasta poispäin ja silloin Bowwekin tuli mukaan. Näköjään oma rintamasuunta on hyvin tärkeä ohje koiralle mihin suuntaan se lambeille lähtee. Jos seison kohtisuorassa, menee koirakin helposti laumaa päin, jos taas olen sivuttain laumaan nähden koira ottaa siitä suunnan mihin lähtee ja kiertää näin helpommin lauman taakse. Häätyy muistaa seuraavaa kertaa ajatellen.

Hyvät treenit raekuurosta huolimatta.

Ei kommentteja: