keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Paska tiistai

Mistähän tämän aloittaisi. Noh, vein koiruudet eilen aamupäivällä tarhaan, että saan rauhassa osallistua puhelinpalavereihin. Normaaliin tapaan työpäivän päätyttyä lähdin ulkoiluttamaan koiria ja ottaessani koiria tarhasta Huru ei astunut leikatulle jalalleen ollenkaan. Kokeilin heti polvea, mutta se tuntui normaalilämpöiseltä, sen jälkeen koplasin varpaat ja koira ulahti kivusta. Tassun selkä näytti turvonnelta ja ajattelin, että varpaat tai varvas voi olla murtunut. Annoin illalla tulehduskipulääkkeen ja koira rauhoittui hyvin nukkumaan.

Tänään aamulla polvi olikin turvoksissa ja pahin aavistus ristisiteen poikki menosta hiipi mieleeni. Navetassa on vanha sohvan rämä, jota Huru on stailannut mieleisekseen, raahannut selkänojan ulos ja repinyt fyllejä irti. Jäljelle jääneesä istuinosassa on sellaisia paikkoja, johon koran tassu voi jäädä kiinni ja jalan kierto on mahdollinen. Näin kuvittelin vamman tulleen.

Sain onneksi ajan samalle klinikalle, jossa polvi leikattiin. Mieli mustana ajelin Espooseen. Hoitavan lääkärin, Simona Lilius-Lappalaisen, epäillys oli saman suuntainen esitutkimuksen varjossa, vaikuttaa ristisidevauriolta. Huru rauhoitettiin tarkempaa tutkimusta ja röntgeniä varten. Kuvista selvisi seuraavaa: "Polvinivel täyttynyt ja turvonnut. Polvessa ei vetolaatikko liikettä eli ei löysyyttä. Epäilen ristisiteen osittaistä revähdystä." Samalla tutkailimme OCD-painauman paranemista ja voih, se näytti hyvältä. Ja onhan tuo ristsiteen osittainen revähdyskin huomattavasti parempi, jos noin voi sanoa, kuin koko ristisiteen poikki meneminen. Sinällään kuitenkin oikein paska juttu, sillä jossain vaiheessa koiran vanhetessa polveen kehittyy nivelrikkoa. Keskustelin aiheesta pitkään hoitaneen lääkärin kanssa, ja hän kertoi, että viimeisten tutkimusten valossa polven OCD ja rististeiden rappeutuminen kulkevat käsi kädessä.

Ja mitäs jatkossa sitten: Rauhallista liikuntaa kuukauden ajan ja 2 viikon kuluttua voimme mennä fyssarille. Jos ontuma ei parane, niin sitten on harkittava polven leikkausta. Tulehduskipulääkettä Huru saa tulevan kuukauden, aluksi isommalla annostuksella viikon ja sen jälkeen puolitetaan annostus.

Voi Hurunen!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi Hurunen totta tosiaan :(

Pikaista paranemista lienee turha toivotella kun nämä jutut vaativat aikaa. Onni kuitenkin, että tilanne ei ollut pahin mahdollinen. Nyt vaan malttia, aikaa ja fysioterapiaa tai vastaavaa, niin urhea pieni tyttö vielä paranee entiselleen.

t. Anne

Eija kirjoitti...

Voi ei :( Paranemista Hurulle!

Sonja Enlund kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Sonja Enlund kirjoitti...

Voi Huru!
Toivottavasti Hurusen jalka paranee!