tiistai 20. huhtikuuta 2010

Paimentamista vol.5

Eilinen "raatotreeni" tuotti tulosta. Saapuminen aitauksellekin oli jo hillittyä (Bowweksi). Koira teki työtään hyvin keskittyneesti (aina kun ei syönyt lampaan pipanoita, erityisesti yksi läjä pysäytti koiran joka ohituksessa kunnes se oli saanut syötyä sen kokonaan).

Eka kierros aloitettiin siitä mihin eilen jäätiin, eli noutokaaren opettamisella. Koira jätetään paikalle makuuseen, josta sen on tarkoitus kiertää mahdollismman laajalla kaarella lammaslauman taakse, ei siis rynnäten suoraan lauman kylkeen, vaan kohtisuorasti ohjaaja kohti lauman takaa. Paimensauvalla painetta luoden koiralle opetetaan etäisyyden merkitys kunnes koira on oikeassa paikassa se käsketään maahan. Suuntakäskyt liitetään ohjaukseen mahdollisimman pian mukaan.
Tosissaan eilinen raatotreeni näkyi ja tuntui ohjaajasta varsin mukavalta: elukka meni maahan kun käskettiin, välillä toki vielä piti hieman muistuttaa sauvalla osoittaen, mutta muuten ok. Marika muistutti minulle oikeasta paikasta koiraan ja lammaslaumaan nähden, jotta koira oikeasti ymmärtäisi mitä pitää tehdä. Näiden kaarosten ja maahankäskyjen lomassa otettiin koiralle vapauttavampaa kuljetusta, jotta homma ei olisi pelkkää kometamista.

Odottaessamme toisen kierroksen vuoroamme Bowwe oli hyvin rauhallinen (Bowweksi), kierrokset nousivat ainoastaan silloin, kun lukkoon menneelle koiralle lampaat siirrettiin pois aitauksesta. Lambien loittoneminen nostatti viettiä, mikä ei sinällään mikään huono asia ole, täytyyhän paimenen ollakin huolissaan jos lauma kaikkoa. Hyvä kun framilla aitauksessa olevat lambit eivät enää nostata niin paljon. Bowwe ottaa muiden koirien maahan-käskytkin tosissaan. Kirppu sai siis jumpata aika tavalla, keksi kyllä itselleen muutakin puuhaa... kaiveli savimaata, että roiskui.

Toinen rundi jatkui enempi minun treenaamisellani: noutokaaren paineistuksessa katse pois koirasta, suuntaan mihin sen pitäisi liikkua. Miten loogista. Itse huomasin, että Bowwelle hyvä sana merkkaa "liikkeen" loppumista ja kehurapsujen hakemista eli kehut rauhallisesti tyyliin jatka vaan hienosti... Tosi mukavat fiilikset ja jättikumarrus Marikalle ja Kimmolle ja mukavalle ennakkoluulottomalle treeniporukalle!!!

Ei kommentteja: