torstai 8. heinäkuuta 2010

Paimentamista vol.15

Hallintaa ja harmoniaa... hah, näin oli ajatus.

Meille sattui yksi villikko lammas, joka päätti loikkia aitauksesta ulos, Bowwe perässä liinansa kanssa. Lambi päätti mennä pihattoon isomman lauman luokse usemman aidan yli, Bowwe yhä edelleen liinoineen perässä. Kummasti koira poimi isommasta laumasta kyseisen karkulaisen ja ahdisti sen taas portille, josta lambi päätti jälleen kerran loikata yli. Lammas oli selkeästi ihan vauhkona ja Bowwen ja minun taidot eivät vielä riittäneet villikon palauttamiseen/rauhoittamiseen. Koira otettiin kiinni (onneksi oli se liina perässä), jotta lambi saatiin takaisin pihattoon. Olipahan treenin aloitus!!!

Jatkettiin sitä hallintaa aluksi liinan kanssa ja hetken jälkeen ilman sitä. Bowwe kykenee jo kuljetuksessa (ainakin näin kuumalla) kuuntelemaan, eikä pahemmin rynninyt aja-käskyn saatuaan, vaan lähti varsin rauhallisesti liikkeelle. Kimmo tuli kaveriksi alussa, mutta jahka Kimmo palasi katsomoon, niin Bowwen pirumieli nousi taas esille. Se saaplari maahan meno, kun taitaa olla B:n mielestä rangaistus. Itse koetan sanoa sen nykyään karjumati.

Toinen kierros: Kulmatreenit, jotta Bowwe ei pääse hakukaarelta kiertämään koko laumaa: Välillä totteli välillä ei. Mentiin pienempää pyöröaitaukseen treenaamaan suuntia ja maahan menoa (Ohessa Sonjan ottamat kuvat häkityksestä). Aikamme ko. käskyjä treenattuamme ajoimme lambit taas isompaan aitaukseen. Ei vaan taas muistunut koiralle mieleen käskyt. Marika huikkasi, että "anna sen kiertää teitä tekemättä yhtään mitään, katsotaan kuinka kauan se jaksaa kiertää". No hah, se tepsi ja elikko pysähtyi noin 8. kierroksen jälkeen. Helppo komentaa väsynyttä koiraa. Tämän jälkeen pari rauhallista kuljetusta ja koira suihkuun pihaletkun alle.

Sonja ja Batsku plus Eikku ja Reiska myös mukana. Oikein oli mukavaa katseltavaa kumpaisenkin paimennus. Bataille pääsi tokalla kierroksella Marikan ohjaukseen, hieno koira tottelemaan ja lauman haku onnistui vieraankin ihmisen ohjauksessa.


Häkitystä

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi me ei sitten oltu ainoita, joilta lampaat luikkivat aidan yli karkuun! Melko törkeää toimintaa paimennettavilta lähteä nyt noin haneen! ;)

Kiva oli nähdä, toivottavasti taas pian uudelleen! =)

Eija & Reiska

Anonyymi kirjoitti...

Hurjan oloista puuhaa ainakin noin helteellä :) Luulisi, että jopa Bowwen tulisi hieman hiki.
Anne