maanantai 6. syyskuuta 2010

Paimentamista vol.24

Päivän teemana farmikisaan perehtyminen, jonka aloitimme lampaiden valitsemisella suuremmasta laumasta oikeaa paimensauvaa apuna käyttäen. Tämä "liike" ei kai 1-luokan farmikisassa ole, mutta sainpahan totutella siihenkin sauvaan (;-)) ja villakerien kanssa painimiseen. Hikistä puuhaa oli sekin.

Varikko oli tällä kertaa ihan aitauksen vieressä, jonka ajattelin olevan Bowwelle suuren suuri haaste. Ei ollut ekalla kerralla, toka rundinlla kyllä, siitä lisää jäljemmin.

Rataan kuului kaksi porttia, paalien kierrot tiettyyn suuntaan, aitauksesta ulosmeno, kuljetusta paalipujotteluna, lauman pysäytys laitumelle, paalipujottelu takaisin portille, rännikuljetus ja häkitys.

Meidän hommeli alkoi lampaiden erottelulla suuremmasta laumasta. Bowwe oli parkissa tuon ajan. Paimennettavien rekrytoinnin jälkeen Bowwekin pääsi hommiin.

Eka rundi
alkoi suht lupaavasti kuljetuksilla porttien läpi sekä paalipujottelun osalta, tässä kohtaa Bowwe huomasi varikolla olevat lampaat. Ehketi pääsin karjaisullani desibelitasossa Rolling Stones konsertin tasolle ja sain koiran mukaani pienempää laumaa paimentamaan sekä portista ulos laitumelle. Sain lambit aika kivasti laitumelle estäen Bowwea rynnimastä portista samaan aikaan. Ulosmenon Bowwe päätelmöi pienessä päässään seuraavasti:
Se ratkoi hommelin (yllätys) hyppäämällä aidan yli tasapainoon. Onneksi sain portin kiinni, jotteivät labit palanneet takaisin pienempään aitaukseen.
Tästä jatkoimme mielestäni nätillä paalipujottelulla laidun paikkaan. Liikkeen pysähdyttyä Bowwella on SUURI tarve kiertää laumaa. Parin kierroksen jälkeen sain sen maahan ja lambit saivat laiduntaa rauhassa. Lauman nosto ja paalipujottelun jälkeen takaisin portille ja ränniin. Bowwe ei osaa vielä poispäinajoa, joten otimme sen tavan kuljetuksena (minä edellä).

Häkityksessä Bowwe levitoi taas itsensä aidan yli ja sieltä sujuvasti myös ulos. Olihan se jokin suoritus, enivei lambit saatiin häkkiin. Tämän jälkeen lauma ulos häkistä, jonka Bowwe teki omalla hyppy-loikka-häkkiin tavallaan. Lauman kuljetus varikolle päätti homman.

Toka kierros oli taas haasteellisempi, koska koira oli hieman kerännyt itseensä kierroksia odoellessaan. Päätimme tehdä vain portit ja aitauksen sisällä paalipujottelun sekä rännin ja häkityksen. Suurimman osan aikaa Bowwe kiersi laumaa (laajalla kaarella kylläkin, positiivista) eikä asettunut kuljetuksessa taakse. Nooh, meni ne portit ja paalit tälläkin tyylillä.

Rännissä ja häkityksessä autoin taas koiraa, sillä se kerta kaikkiaan ei voi ymmärtää poispäinajoa, vaan kääntää sen lauman keulan minua kohti. Tämän jälkeen palasimme varikolle. Yksi lambi päätti lopettaa hommat ja loikkasi varikkoaitaukseen. Sain Bowwen kaksi kertaa huudettua sen perästä pois ja kolmannella se hyppäsi sokkona (aitaus/portti oli peitetty) varikkoaitaukseen suuren lauman päälle.
Huoh... olipa koiran ilme kuvauksen arvoinen, hieman oli jännä paikka ja jopa totteli maahan käskyä. Itse en päässyt aitaukseen, sillä lampaat pakkasivat tietenkin koirasta poispäin portille. Onneksi Kimmo tuli avuksi ja aurasi Bowwelle reitin luokseni ja ulos varikolta.

Tyylipisteitä me emme varmaan saaneet, mutta "taiteellisesta"/viihdyttävyydestä varmaankin kympin, jos Marikaa ja Kimmoa oli uskominen. Aikoivat nimittäin myydä lippuja Bowwen esitykseen farmikisassa. ;-).

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä on hieno harrastus, ilmaiset naurut täälläkin taattu, kun kerrot niin elävästi.
PaulaK

Anonyymi kirjoitti...

Tahtoo ostaa yhden lipun! ;) Harmi kun en ollut paikalla eilen, kuulosti ...mmhh... mielenkiintoiselta! =D

Eija