sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Jälleen paimennuskokeessa

Pakko yrittää, kun harvakseltaan näitä kokeita on.
Sama tilanne kuin eilen eli kiitos ja hyvästi: rata jäi suorittamatta ja lampaat kaikkosivat jo aitauksesta ulosottaessa. Ei oikeasti ole Bowwelle mikään vaikea rasti, mutta ei vaan osaa tämä koirakko sitä kokeessa tehdä.:-(.  Molen nyt päättänyt käyttää matkakassani näihin kokeisiin,  tämä matkailu avartaa nopeasti.. kukkaroa.
Kaiken ohella positiivistakin tapahtuu: Johanna Korpijaaakko huovutteli meille tämän jumbopalkinnon.Voisin mieluusti jäädä vikaksi vaikkka aina, jos palkintona on noin hieno taulu.

Traditional style herding koemuoto käy kyllä kukkarolle: 75 euron portianavaus on vähän liikaa (koostuu tuomarin ja koetoimitsijoiden matka- ja päivärahakuluista plus tilan lammasvuokrasta). Juu, harrastaminen maksaa aina, mutta kyllä täytyy sanoa, että Kennellliittosssa ei olla oltu oikein hereillä silloin kun tähän koemuotoon on tuomarikokelaita hyväksytty. Nykyiset tuomarit (3kpl) ovat kaikki melkein samalta kylältä, Kallaves on vain välissä. Eikä kukaan normaalilla järjellä varustettu ihminen voi olla huomaamatta yhteyttä alueella toimivaan paimennuskoulutuspaikkaan.

Lisäksi Kennelliiton valtuuttama paimennuskolleegio on ihan tyhjän kanssa. Missään muusssa lajissa ei kukaan katsoisi viikkoa pidempään tuollaista toimintaa. Sivuilta löytyy kyllä kollegion säännöt ja mitä niistä, kun kollegiota ei kukaan/mikään valvo. Miksi  Kennelliiton sivuilta ei löydy kuin yleinen koe-ohje? Onko kollegion sivuilta löytyviä ohjeita edes hyväksytty Kennelliitossa vai onko ne vain kollegion kulloinkoin tarpeen mukaan muunneltavia kyhäelmiä?

Mikä on ylipäätään tämän koemuodon tulevaisuus Suomessa, jos eteläisessä Suomessa on tasan yksi paikka, jossa kokeita voidaan pitää ja pohjoisemmassa yksi ja lisäksi kaikki tuomarit siellä pohjoisessa. Olisiko paras vaan unohtaa koko juttu ja sijoittaa nämäkin rahat esim. matkailuun?

Pitäisikö tehdä kuin tämän lajin yksi/3 tuomari ja käyttää paimennukseen varatut rahat matkailuun ja käydä FCI:n paimennuskokeessa ulkomailla? Pääsisi reissuun ja saisi lisäksi tulokset mukaan maailmalta.
Em. asian tiimolilta voisi enemmänkin jaaritella, mutta kaikki asioista yhtään perillä olevat voivat koiranetin vierailun jälkeen ihmetellä asioita tykönään ja päätellä onko kollegiolle tarvetta.

Vaikka en pidäkkään bortsujen ja muiden rotujen kokeiden vertailusta, niin silti muiden rotujen III-luokassa selvittämiseen tahdotaan tehtäviä, jotka vastaavat tilatöitä, mutta kuinka monella siihen on oikeasti mahdollisuus harjoitella.
En todellakaan väheksy bortsujen koetta, mutta vertaan koemuotojen erilaisuutta:  Bortsujen kisoissa kaava on aina sama, lampaat ja tila muuttuu, "meillä" mikään ei ole sama ja koiran ja ohjaajan pitäisi vain mukautua ja osata ratkoa tilan lampaiden sielunelämä esim.häkistä ulosoton yhteydessä.


Ehketi ensivuoden  kisakassa uhrataan alkuperäismaan matkailuun... samalla voi taas tavata tutut kasvattjat, toiveissa myös paimennustreeni


10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä lajin tulevaisuudesta, mutta ainakin harrastajien määrä on hurjassa kasvussa muidenkin kuin bortsujen osalta. Yleensä, lajissa kun lajissa jos harrastajien määrä kasvaa, niin tarve kokeille ja tuomareille lisääntyy ja sitä myöten Kennelliitonkin pitäisi osata vastata kentän huutoon. Jos eivät osaa, niin henkilöt vaihtoon. Ehkä olisi tosiaan aika uudistaa ja tuulettaa Kennelliiton paimennuspuoli, kun se tuntuu olevan aika homeessa.

Teilläkin on hieno onnistuminen edellisestä viikonlopun kokeesta, joten mitäs tätä koetta murehtimaan. Ja voisi ne rahat käyttää huonomminkin. Sama se on kaikessa koiraharrastuksessa, että suoritus voi olla aina nopeasti ohi ja minuuteille tulee kallis hinta.

t. Anne

Mustilolauma kirjoitti...

Kyllä. Toivoisin myös niin kovin että olisi jotkut selkeät asiat kokeissa, jotka olisivat muuttumattomia, jos mahdollista.
Mielestäni "muun rotuisten" kokeiden tehtävät, rata, rajat ovat niin muuttuvaisia että ei tällainen vanha ihminen, huonoilla hoksottimilla pysy kyllä tilanteen tasalla millään!

jaanakin kirjoitti...

Anne, olet kyllä oikeassa, rahaa palaa vaikka ja mihin.
Nyt meinaa vaan olla motivaatio hukassa, kun ei oikein tiedä mitä treenaisi. Viimeisten hylsyjen perusteella häkistä ulosottoa. ;-)

Kesän tavoite on jo saavutettu eli PAIM2 loput on plussaa.

Mustilolauma kirjoitti...

Ja kaikenkokoisista häkeistä, joissa paljon häiriötä ympärillä... ulko- ja sisäpuolelta varmuuden vuoksi! Ja sitten lähdetään paseeramaan Someron keskustaan, on sielläkin sitten käyty :) Ja minä voin tulla ajelemaan Vitolla vastaan, mönkkäriin en koske!

Unknown kirjoitti...

Rahaa palaa ja koiranäyttelyihin yms.välillä miettii onko aina sen arvoista vai onko kokemus rahaa tärkeämpi ?

Woollandian kirjoitti...

Hyvällä stopilla, flänkeillä ja rauhallisella ulosotolla olisi tuosta selvinnyt. Siinähän mitattiin osaako koira toimia vetoa vastaan. Tuosta portista lampaita siirrettiin koko la iltapvä 1- esikoelaisille eli reitti oli selvä.
Myös bortsukisoissa on alueella rajat , jotka tuomari määrittää. Eipä löytänyt meidän Tiikeri viimeksi lampaita omalta pelloltaan kisoissa. Eli kaikkea voi sattua ja tapahtua.Petehän selvitti nuo ulosotot molempina päivinä ilman ongelmia, myös Tuija lauantaina.

Woollandian kirjoitti...

Tuossa koemuodossahan tehdään niitä "oikeita" työtehtäviä ja meidän lampaita kyllä siirrellään juuri noista porteista, jotka valmiina on.

Mustilolauma kirjoitti...

Haa, jotakin hyötyä siis meistäkin Numbsun kanssa oli. Oititte mallia miten ei kannata lampaita päästää menemään häkin jälkeen :) Mekin niin yritettiin, huoh!

jaanakin kirjoitti...

Woollandia ja Tuija puhuvat asiaa, mutta mielestäni näin koiran ohjaajana on enemmän kuin hankalaa treenata mitään, kun toisella tuomarilla jokin aitaus on niin pieni, ettei sinne voi koiraa laittaa sisälle ja toisen tuomarin aloitushäkki on samaa kokoa.

Jatkossa meinaan ottaa miinmukset tehtävästä ja suorittaa sen oman harkintani mukaan toisin, mikäli koen sen koirani ja tehtävän kannalta järkeväksi.

Kollegiosta ja sen tiedotussivustosta: Nyt jo kahden eri tuomarin sanailusta kokeissa on herännyt hurjasti kysymyksiä. Toinen tuomari kirkkain otsin väittää, että näissä kokeissa voi suoraan siirtyä vaikka esikokeen jälkeen III-luokkaan, kokeen koetoimitsija oli samaa mieltä. Oho, ei ihan taida onnistua, ainakaan koeohjeen mukaan.

Turhauttaa, kun Kennelliitostakaan näihin ei saa mitään vastausta.

Anonyymi kirjoitti...

😃