tiistai 18. toukokuuta 2010

Paimentamista vol.8

Marikalla ja Kimmolla olikin meille mielenkiintoinen yllätys: Suuri lauma (liki 30 lammasta) aiempien 5-6 lampaan laumaan suuri muutos Bowwelle. Halusivat nähdä mitä Bowwe-beauceon tuumaa isommasta laumasta. Lisäksi aitaus oli huomattavasti suurempi, sen tuomista efekteistä lisää myöhemmin.

Eka rundi, iso lauma:
Itse en jännittänyt suurta laumaa sen kummemmin, mutta haasteet koiran ohjattavuuteen tulivat harjoituksen edetessä hyvin esille. Suurempi lauma -> suurempi etäisyys koiraan -> riittämätön paine -> korvat hukassa. Maahan käsky kaikui kuuroille korville, varmaankin siksi, koska kaukaa luomani paine ei ollut riittävä. Kuljetuksessa Bowwe kulkee/paimentaa liian lähellä, josta taas seurasi, että lauma rynnisti ohitseni. Jäin lauman keskelle ja Bowwe päätti kiertää laumaa, jotta se myös pysyisi siinä. Maahan-käskyihin se ei reagoinut. Perrrr. Saatiin sentään muutama pysäytys ja maahan menokin aikaiseksi. Kuljettelimme lambeja aitauksessa olevien esteiden ympäri ja porttien läpi. Bowwe hanskasi isommankin lauman hyvin, vaikka selkeästi siinä oli sen pienelle päälle haastetta. Käyttäytyi oikeastaan kuin ihan ekoilla kerroilla. Lisää itseluottamustan isomman lauman kanssa, niin eiköhän se kuulokin taas palaudu. Hieno tyttö.
Pieni anekdootti: Portilla kun olimme pienentämässä laumaa ts. jätettiin ne normi 5 lammasta, Bowwe istuksi isomman lauman keskellä, tyyliin tässä sitä kamut ollaan ;-). Koira on oikeasti saavuttanut oikean tunnetilan paimentamiseen. Voipihan olla, että se sopottaa lambien korvaan ohjeita Babe-possun tyyliin.

Toinen , kierros 5 lampaan lauma ja hakukaaritreeni.
Bowwelle vasen on selkeästi helpompi suunta ja SE kaari on helpompi saavuttaa. Oikea sen sijaan ei. Noh harjoitellaan. Lambit ajettiin zik-zak aitaukseen. Hakukaaret etupuolella aitausta ja lambeja. Aluksi koiran oli tosi vaikea ymmärtää, että niitä villakeriä ei kerta kaikkiaan haeta tähän harjoitteeseen mukaan. Välimatkan ollessa lyhyempi maahan käskyä jopa toteltiin. Muutaman erisuuntaisen hakukaaritreenin jäkeen otettiin koiralle palauttava kuljetus, jonka jälkeen hakukaaritreeni jatkui. Lopulta se vaikea oikeakin alkoi muistuttaa kaarta. Iloinen. Tästä palkaksi koiralle taas palauttava/palkka lauman kuljetuksena. Jesh.
.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

ARghW! Harmittaa tosi paljon kun ei päästy paikalle katsomaan ja ihmettelemään! Onneksi ilmeisesti kuitenkin teillä sujui tosi hyvin!

Terkkuja! Eija & Reiska