sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Makkarin lankut lattiassa

Niin vain saatiin makkarin lankut lattiaan ja etenkin vanha muovimatto ja sen alla ollut lastulevy irti.

Torstaina jyystin monella tavalla muovimattoa lastulevyn pinnasta irti. Parhaiten se lopulta irtosi petkeleellä jyystäen. Hiki lensi!! Illalla saapui siskoni työleirille tänne Koiramäkeen. Suunnittelimme tulevaa työrupeamaa elikkäs lastulevyjen irroittamista, jota olin aloitellut jo torstaina, mutta heikoin tuloksin.

Perjantaina riuhdoin lastulevyt irti sen jälkeen, kun siskoni Heli oli sirkkelöinyt lastulevyt kappaleiksi juoksujen väleistä. Juoksuja olikin sitten 30 cm välein. Tämä se vasta olikin hikistä puuhaa!!! Ihan vähän jäi lauantai-aamulle. Lastulevyn alta paljastui vuorivillaa, ei niin hyvä juttu, mutta päätimme tuolloin sen saavan jäädä, kun oli hyvässä formussa paikallaan.


Purkaminen on sitten niin järkyttävä homma..


... mutta sekin on tehtävä, jotta uutta saa asennettua!

Lauantai-aamuna loputkin lastulevyt saivat kyytiä elikäs ne vaikeat paikat/nurkat jätettiin aamurutistukselle. Onneksi siskoni ei ole eilisen teereenpoika näissä korjaushommissa ja kaiveli patteriputkien juuret auki ja kas kummaa vuorivillan alta löytyi kutterilastut. Olivatkin kaikkialta muualta hyvässä kunnossa, paitsi em. putkien kohdalla vuorivillakin oli tummunut/homehtunut. Eipä tuo ihme, aikaisempi muovimatto ja vuorivilla ei juurikaan ole hengittäneet. Yksi 15 cm homekasa perattiin lastujen päältä (säilöttiin pussukkaan myöhempää tutkimista varten) ja pari vanhaa hiirenpesää suoraan roskiin. Lastut olivat kauttaaltaa kuivia, joten niiden vaihtaimista emme edes harkinneet vaan korvaavaa tuotetta vuorivillalle. Sisareni ehdotti selluvillaa/purua. Siitä seurasi soittokierros paikallisiin rautakauppoihin ja käsin levitettävää Ekovillaa oli saatavilla. Berlingon nokka kohti Someroa ja eristeen hankintaan. Hyvin Lingon persus nieli 5 x 10 kg säkkiä tavaraa ja 6. "istui" takapenkillä. Tämän jälkeen lattiarakenteen pitäisi vallan jopa huohottaa.

Lisää purkamista: villat säkkeihin ja ikkunasta ulos ja tilalle Ekovillaa. Tämän tehtyämme aloitimme lankkujen asennuksen. Lauantaina porasimmme ja ruuvasimme keittiön oviaukon verran lankkua paikalleen. (BTW Reilut 200 ruuvia koko lattiaan kaikkiaan)


Tässä tavara, jota kutterin päälle villan tilalle pölistelin


Tyhjennetyt säkit ennen pöyhimistä ja tasaamista


... ja tavara tasattuna.


Ekasta asennetusta lankusta oli ihan pakko ottaa kuva ;-) Juhlahetki!

Sunnuntaina aloitimme hommat jo aamulla anivarhain. Leveää lankkua lattiaan ja tulosta syntyi varsin nopsaan. Kahden aikaan ip:nä se oli sitten valmis. Sitä edelsi hieman työläämpi viimeisen lankun halkisahaaminen sekä sen alapontin poistaminen, jotta sen paikalleenasennus olisi edes mahdollsta. Viimeistä soiroa asennetttaessa sähköhöylä vinkui armottomasti, jotta se asettuisi nätisti paikoilleen, ja asettuihan se. Jahka lattia on hiottu pintakäsittelyä varten, ruuvaan vielä tuon soironkin kunnolla kiinni, nyt se lepää sijoillaan. BTW lankkujen pituus tuli yhdestä lankusta, so ei jatkoja/rakoja ainakaan pituussuunnassa jatkossa.


Valmista lattiaa


Kuusilankku on aikas vähäeleinen


Keittiöstä kuvattuna sama. Lankkujen leveysreo ei juurikaan näy, ehkä hionnan jälkeen!

Nyt on niin onnellinen olo: lattia on niin kaunis jo ennen pintakäsittelyä (Osmo vaha)!!! Ilman siskoani tekisin lattiaa vielä ensi viikolla, sen verran hankalaa noita pitkiä lankkuja on yksikseen liikutella. Onko tämä nyt sitten harmaatataloutta jos teemme toisillemme talkoohommia...
Kiitos kaikesta armas Heli-siskoni!
.

5 kommenttia:

helips kirjoitti...

Kotona taas. Onpa hyvä mieli, kun saatiin lattia valmiiksi. Hyvä me!

Anonyymi kirjoitti...

Wau! Ihan nousi tuskahiki otsalle pelkästään lukiessa, mielettömän ahkeria ja taitavia ootte! Tosi kaunis lattia!! :)

-Titta&Noita-

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä ootte tehneet ison homman, mutta lopputulos on hieno! Voisitte perustaa saneerausfirman kun olette noin taitavia.

Talkoohommat ei ole harmaata taloutta :)

t. Anne

Anonyymi kirjoitti...

No niin, siellä sitä nyt syntyy, unelmaa. Kyllä on hienoa lattia ja ihan itsenne tekemiät. Mahtoi hien lisäksi nauru maittaa.
PaulaK

Maria kirjoitti...

Hieno lattia tuli ja varmasti lämmin! Taidankin tietää ketä pyydän apuun, jos tulee talkoohommia ;)